Een Travellerspoint blog

Something fishy; en dan terug de bergen in!

semi-overcast 20 °C
Bekijk Ecuador op robenjeroen's reiskaart.

Vanuit de Galápagos gaan we direct naar Puerto López aan de kust van Ecuador. We hebben vernomen dat het paartijd is voor de bultrug walvis (jawel, zo een als Johanna die afgelopen december tussen Den Helder en Texel aanspoelde). Om als mannetjes bultrug een beetje indruk te maken op een wijfje moet hij wel goed zijn best doen. Voor ons als toeschouwers is het spektakel het grootst als hij met twee-derde van zijn gemiddeld 14 meter lange lijf het water uit springt. En een spektakel was het, toen we in de volle regen zijn paringsgespetter mochten aanschouwen. Helaas door de regen voor het eerst in onze blog geen eigen foto (aber vielen Dank Petra fur deine Foto!), maar dit is wel wat we gezien hebben!

2AD01DB32219AC681745E5D7CD00E44E.jpg

De volgende ochtend gaan we naar de vismarkt. We zijn dol op markten; er is altijd wel wat te beleven en altijd zie je dingen die je niet kent of je verbazen. Zo waren wij superblij dat we hamerhaaien hadden gezien op de Galápagos en hadden we niet gedacht deze nog een keer tegen te komen. En zeker niet dood op een visserswerktafel op het strand.

2AD24AC72219AC68175A3D1A65B1DD0A.jpg

Als de ingewanden en het hart eruit zijn gehaald (dat overigens nog rustig doorklopt na verwijdering...) wordt de hamer van de haai gescheiden, samen met de vinnen. Het vlees wordt gewogen en afgevoerd, maar wat doen ze dan met dat hamerhaaienhoofd? Malen, drogen en door de Tom Poes en de Whiskas. Als het aan de kat lag...

Even later zien we een bootje binnenvaren met een enorme zwaardvis dat we ons afvragen hoe ze het beest hebben binnengetakeld zonder te zijn gekapseisd. Acht man tillen het indrukwekkende dier aan land en duwen en trekken het een vrachtwagen in. Door zijn formaat kan de klep niet dicht. Snel opgelost, met een machete wordt in een slag of tien het zwaard van de vis gehakt, de vis doorgeduwd op de wagen en de klep kan dicht.

2AD2B14E2219AC681765176A5858936F.jpg

We laten de kust voor wat het is en reizen af naar Cuenca, een mooie koloniale stad in het Andes gebergte. Op zondag gaan we het platteland in om een paar dorpjes te bezichtigen en zoals wel vaker lunchen we in de centrale markthal. Het bijzondere van deze hal is dat er 20 vrouwen zijn gespecialiseerd in varkens, uit de oven wel te verstaan, met een heerlijke krokante korst inclusief vetlaagje. We schrikken als Doña Lucrecia, die ons bordje opschept, vertelt dat ze elke dag een heel varken verkoopt.

2AD328792219AC681754961E2282AEEB.jpg

Terug in Cuenca gaan we op hoedenjacht. Hoewel de hoeden die we zoeken in de volksmond Panama hoeden heten, komen ze toch echt allemaal uit Ecuador, iets waar ze hier erg trots op zijn. We bezoeken het hoedenmaakmuseum en passen er driftig op los in de giftshop.

2AD39D702219AC6817936F1D3A7B4C59.jpg

We realiseren ons dat het einde nu wel heel snel in zicht komt, over 2 weken zitten we al in het vliegtuig! We gaan er nog even vol tegen aan en genieten van het laatste stukje van onze wereldreis!

Geplaatst door robenjeroen 20:31 Gearchiveerd in Ecuador

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Ik schrik me een hoedje

door Bas

Lekker hoor al die delicatessen ;-) eens weer s wat anders dan die eeuwige haring hier... ga er van uit dat jullie met hoed het vervolg van de NL zomer doorbrengen. Tot snel wereldreizigers, kijk er naar uit!!! x

door Claar

Deze vega heeft toch al wat bijzondere dingen voorbij zien komen waar ik maar niet op ingezoomd heb met m'n iPhony :)!
En wat vliegt de tijd nog maar 2 weken en dan zot er alweer n heel jaar op.... Geniet er nog lekker van en blog er ook nog even op los want dat ga ik straks wel missen!
Groetjes Laura

door Laura

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen