Een Travellerspoint blog

TransMongolie Express - Part II

sunny 29 °C
Bekijk TransMongolie Express op robenjeroen's reiskaart.

Het volgende stuk van de treinreis is ietsie langer... 49 (!) uur verdeeld over 3 nachten en 2 dagen. We stappen om half 3 's nachts onze 2de klasse coupe in op het station van Yekaterinenburg. Op de onderste bedden liggen al twee (wal)Russen te snurken. We klimmen zo goed en kwaad als het kan op de bovenste bedden, toveren onze gloednieuwe Egyptisch katoenen (een beetje luxe kan geen kwaad) lakenzakken tevoorschijn en proberen niet-snurkend onze rust te vinden. Circa 30 wakkere minuten komt de (deze maal mannelijke) Provodnik de coupe binnen denderen voor onze 'tikkets!' en gooit nog wat linnengoed naar binnen.
Slapen in de trein is voor ons een noviteit waar we nog even aan moeten wennen. De wagon maakt uiteraard het klassieke Guus Meeuwis geluid (kedeng kedeng) maar schudt ook driftig heen en weer. Af en toe schrik je wakker met het idee dat je gaat ontsporen. Niets is minder waar, het verloopt allemaal veilig.
De volgende ochtend blijken de twee walrussen een ietwat Tokkie-achtig koppel van middelbare leeftijd die in St. Petersburg wonen en non-stop naar Vladiwostok reizen, een tripje van 7 dagen. We vragen ons af hoe lang ze daar dan blijven voordat ze weer non-stop 7 dagen terug gaan. We komen er in ons beste Russisch niet uit. Wat we wel opmaken is dat de walrussen echte lekkerbekken zijn en proviand voor de hele trip mee hebben genomen. Een dozijn hardgekookte eieren (breek de dag...), een casino wit en bruin, blikken zalm, een pot paddestoelen (ook het paddestoelenvocht is een drankje zo blijkt later), instant aardappelpuree (we hebben immers altijd heet water), maggi (om de instant puree toch een smaakje te geven), augurken, tomaten, mono-verpakking yoghurtjes, gerookte zalm en allerhande versnaperingen.
Wij hebben louter biscuitjes en noodles, dus we vertrekken gedurende reis tweemaal naar de restauratie die een hoog Anton Pieck achtig gehalte heeft.

1_1344680175764_foto 1.JPG

Bij het stoppen van de trein op wat grotere stations is er vaak een levendige handel. Bij een dorpje met een lokale glasfabriek worden ons complete gifgroene martinisets aangeboden, waterglazen beschilderd met landbloemen en gehele kroonluchters.
Iets praktischer is de verkoop van etenswaren. Zo worden o.a. bessen, frambozen en broodjes aangeboden, maar ook volledige maaltijden ingepakt in plastic en als klapper hele gerookte vissen. Onze coupe-Russen kiezen er uiteraard eentje uit om mee te nemen naar de coupe en bewaren deze lekker voor later. 's Nachts dromen we van Jan Smit en gerookte paling.

2_1344680180951_foto 2.JPG

Langs de route komen we af en toe wagons tegen met (oud?) Russisch geschut, tanks, wagons met steenkool en dergelijke. Ook hebben de grotere stations vaak een oude kolenlocomotief tentoongesteld.

3_1344680183936_foto 3.JPG

Na drie nachten en 2 dagen met de walrussen zeggen wij ze weer adieu en gaan we onthaasten bij het Baikal meer, zie de volgende post!

Geplaatst door robenjeroen 03:16 Gearchiveerd in Rusland

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

he rob en jeroen,
jullie verhalen zijn leuk om te lezen, als ik lees hoor ik het je al helemaal vertellen. wat een belevenissen al op zo’n korte tijd, veel plezier en hopelijk snel aan iets anders dan alleen noedels en een soepje groetjes loes

door loes

net Arno gesproken wij zijn op de camping met de kids. Geweldig te lezen wat jullie allemaal meemaken . We genieten van de verhalen. veel liefs xx papa mama

door Ruurd en Ellis'

Wat cool dat is wel even een andere trein ritje dan de Glacier express. Cool hoor enjoy xoxo

door Janine

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen