Een Travellerspoint blog

Bhaktapur heeft ons hart gestolen!

sunny 24 °C
Bekijk Nepal op robenjeroen's reiskaart.

Vanuit Kathmandu vertrekken voor 1 nachtje naar Bhaktapur, ongeveer 45 minuten rijden van Kathmandu met de lokale bus (kosten: 18 eurocent p.p., da's in ieder geval goed voor het dagbudget :)).

We verblijven in het Guest House 'Heart of Bhaktapur' wat opgezet is door een Nederlandse die tevens 2 kindertehuizen runt voor kinderen met een lichamelijke handicap (www.heartofbhaktapur.com). De winst van het Guest House gaat volledig naar de kindertehuizen en op deze wijze kunnen we een klein steentje bijdragen.

270_81000ADE2219AC6817A063FF79837450.jpg

Bhaktapur is de voormalige hoofdstad van Nepal en de stad, wat we meer ervaren als een heel erg groot dorp, is prachtig. Buiten de eeuwenoude architectuur ervaar je hier heel goed het straatleven van de Newari's en lopen er nog veel mensen in lokale Newari 'klederdracht' (maar dan niet voor de toeristen zoals in Volendam). Kindjes lopen overal rond en baby's hang-liggen in een doek op de rug van moeder of oma terwijl zij de maïs en pepers die in de zon liggen te drogen met de hand omroert en draait.

8100391E2219AC6817C7C3716F601EE6.jpg

8100885B2219AC6817E93B4A4A5F478F.jpg

De stad is ook erg religieus, dit merk je overal in het straatbeeld. Het barst van de tempels, stupa's, beeldjes etc. Op aanraden van onze gastvrouw staan we de volgende ochtend vroeg op om langs een plein en een paar binnenplaatsjes te gaan om het ochtendgebed te zien. Vanaf zonsopgang (wij komen aankakken om half zes, de bevolking is dan al bijna een uur in de weer, getuige de klokken die we vanuit bed horen) worden er overal kleine offerandes gebracht, denk aan een beetje rijst, een bloem, een minikaarsje etc. Opvallend is ook dat iedereen zijn of haar eigen rondje maakt en rituelen heeft. Je brengt niet een offer naar 1 plek, maar gaat er zeker 5 of meer af. De offerandes worden ook weer gedeeltelijk meegenomen in de vorm van een oranje of rode stip op het voorhoofd en een (stukje van een) bloem op je hoofd.

8100B8222219AC68178A6AE8B9709420.jpg

810101172219AC6817161372FC0D4022.jpg

Superbijzonder om mee te maken en erg blij dat we hier een dag en een nacht hebben mogen blijven.
Next up: Echte jongens in de Jungle; Rob en Jeroen gaan op Safari in Chitwan National Park!

Geplaatst door robenjeroen 05:01 Gearchiveerd in Nepal

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Waaaaaaaaaa! Ik wil "Echte Jongens in de Jungle" zien!!! Kan ik dat via sateliet krijgen denk je?

door Charlie

Wat een mooie foto's, snap goed dat je hart gestolen is door daar te mogen rond lopen. waanzinnig..
Floris en Reinout willen alleen het brandje blussen bij altaar dame...

door Sytze

magical.... Fantastisch jongens, heerlijk om te lezen, beter om het mee te maken ;-)

door JW

Lieve Ob en Oene (of worden jullie hier anders genoemd?),

Als Echte Jongens in de Jungle ook uitspraken á la Britt krijgt, ben ik nu al fan!

Denk dat jullie wel een serieuzere jungletocht gaan meemaken dan ik ooit in Maleisië (dat was over een stenen pad lopen en kijken naar een kleine spin en kleurige bloemen; voor niets die über profi jungle outfit gescoord)...

Geniet er van.

xox

door Gien

Pas dus wel op voor de koppensnellers he? ("Dat zijn mannen die hakken je hoof eraf, eten je hersens eruit en dan denken ze dat je slimmer wordt") en onthoud: "Als je iets wil opladen, dan heb je zo'n man die zit op een fiets. Die wordt ingehuurd, dan gaat ie fietsen en kun je stroom opladen". Misschien dat jullie die wel tegenkomen... Britt is hem nooit tegengekomen.

door Charlie

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen