Een Travellerspoint blog

Grote wasjes, kleine wasjes

sunny 33 °C
Bekijk India & Nepal op robenjeroen's reiskaart.

India... eerlijk gezegd is dit het land waar we van dachten 'dat zou nog wel 's tegen kunnen vallen'. Door gebrek aan personal space, smerigheid e.d. hadden we ons ingesteld op een behoorlijke cultureshock en een omboekfee van ons ticket reeds ingecalculeerd mochten we toch echt stel op sprong weg willen.
Gelukkig niets van dat alles, we vinden het heerlijk! (dag 4, dus kan nog veranderen...)
Ja, er zijn opdringerige mensen en ja, het is op veel plekken ontiegelijk smerig, maar wat is het ook mooi, kleurrijk, divers, vermakelijk, chaotisch en wat is het eten vreselijk lekker.

486D0C532219AC681751896E6BF87EBF.jpg

We zijn wel blij dat we eerst naar Nepal geweest zijn, wat we als een soort India Light kunnen bestempelen. Hierdoor is de cultureshock ook uitgebleven. We verblijven nu in Varanasi / Benares, een stad die door de Lonely Planet als volgt wordt geïntroduceerd: "Brace yourself. You're about to enter one of the most blindingly colorful, unrelentingly chaotic and most unapologetically indiscreet places on earth." Dat is geen understatement. Varanasi draait vooral om de Ghats, de trappen aan de Ganges rivier. Er zijn er grofweg een stuk of 80 en hier gebeurt echt alles. De Ganges is een heilige rivier en er worden veel offerandes gebracht, vaak in de vorm van bloemen (al dan niet in een lotusbootje), die je overal kan kopen.

486D406C2219AC68179B524DFE9FD944.jpg

Het geval wil dat de Moesson net voorbij is en de rivier snel aan het zakken is. Doordat het hard eb wordt blijft er massa's slib achter bij de trappen. Dit wordt wel opgeruimd, maar het schiet nog niet echt op. We kunnen langs de Ganges over het slib lopen, maar moeten wel oppassen. Wegscheppen van het aangekoekte slib is echt geen optie, dus waar wel wordt schoongemaakt gebeurt dat door de brandslang erop te zetten en alles spoelt weer terug de Ganges in.

486DA0DA2219AC681760D319737BEC46.jpg

Nu kijkt de Ganges niet op van een beetje meer of minder troep. Door alle activiteiten die hier plaats vinden is het niet bepaald schoon te noemen. Laten we het zo zeggen: Maxima zou hier niet komen zwemmen.

We zijn getuige van onder meer: het brengen van offerandes, openbare crematies (hadden we in Kathmandu ook ervaren, daardoor iets minder shocking), de dagelijkse was, de afwas, het wassen van je waterbuffels, tandenpoetsen, haren wassen, scheren, jerrycannetjes vullen met heilig Ganges-water, poepen & plassen (zowel koeien, waterbuffels, honden, geitjes als homo sapiens), je billen hierna wassen, en daarna met een ferme plons 's lekker een baantje trekken.

486DFBCE2219AC68171E4218116E0D18.jpg

486E2EA42219AC68179DBC5BD26EA858.jpg

Wij houden ons badpak nog ff in de backpack tot we een fijn hotel met zwembad of hagelwit strand tegenkomen. Next up: we gaan weer een nachttrein in, de eerste in India. Kaartjes zijn geboekt, bestemming: De erotische tempels van Khajuraho!

Geplaatst door robenjeroen 01:16 Gearchiveerd in India

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Zoals altijd weer fan van dit mooie verhaal. Geniet mee van de kleuren en geuren (de lekkere dan) want die zijn vandaag in Nederland ver te zoeken met dit druilerige weer. Goede reis en slaapse in de nachttrein! Kus Claar

door Claar

Wat een mooie foto's. De kleuren zijn prachtig en ook het eten ziet er heeeeeerlijk uit. 24Kitchen zou er jaloers op zijn.
Ik geniet elke keer weer van zo'n mooi verslag! x

door Gien

Boys,
Weer heerlijk genoten van jullie mooie verhalen.

door Susanne

Beste Rob, ik las een deel van jullie reisverslag; wat een belevenissen en voorzien van erg geestig commentaar! Heel veel plezier nog en goede reis verder

door Pieter

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen