Een Travellerspoint blog

Twee van India's Top 20 (Khajuraho & Ajanta)

sunny 30 °C
Bekijk India op robenjeroen's reiskaart.

Bij het maken van onze planning voor India hebben we de Lonely Planet goed geraadpleegd. We wilden in ieder geval van Varanasi naar Mumbai, maar daar ligt nogal een afstand tussen. In de top 20 van de LP stonden twee mooie tussenstops, de Tempels van Khajuraho en de grotten van Ajanta.

Treintickets geboekt en hup naar Khajuraho. Vanaf ons hotel pakken we lekker op z'n Hollands de fiets naar de tempels.

AD3166F02219AC6817AA427E196862BD.jpg

De tempels zijn vooral bekend om de nogal expliciete erotische beelden, al is dit minder dan 10% van de totale decoraties. Er stonden voorheen meer dan 80 tempels in de omgeving, dit zijn er nu nog 25, meer dan voldoende voor een volle dagbesteding! We hebben een mooie zonnige dag en het zandsteen van de tempels steekt goed af tegen de blauwe lucht en lijkt soms wel op houtsnijwerk.

AD3214332219AC68173F545F64624AD5.jpg

De tempels zijn opgebouwd uit meerdere lagen waarbij iets boven ooghoogte drie rijen met rijk versierde beelden te zien zijn. De poses van de dames zijn vaak erotisch, en waar er standjes worden afgebeeld met partner zijn deze vaak acrobatisch. Het gaat bij deze standjes er om dat je één wordt met je partner, waardoor je dichter bij God komt.

270_AD326F4E2219AC6817901B5C3E2BC3E3.jpg

We doen weer een dagje trein en komen om 3 uur 's nachts in Bhusaval aan, op dat moment letterlijk nogal slaperig stadje in the middle of nowhere. We hebben geen hotelreservering (online niet mogelijk) en rammelen wat aan een hek van een guesthouse waar drie generaties Indiase hoteliers op de grond in de lobby liggen te slapen. Vol egards worden we ontvangen en na het aftikken van het royale bedrag van ongeveer 4 euro betrekken we onze te smerige kamer voor de nacht. Met eigen kussensloop gevuld met capuchon trui gaan we als een plank liggen om maar vooral niets aan te raken.

De volgende ochtend worden we 'fris' wakker en verhuizen we naar een fatsoenlijk hotel, twee kilometer verderop, een prima uitvalsbasis voor de grotten van Ajanta. De grotten zijn uitgehouwen door boeddhistische monniken die ruim 2.000 jaar geleden aan dit monnikenwerk zijn begonnen. In totaal zijn er maar liefst 30 grotten langszij een rivier.

AD32D2E12219AC681717FF2276AD87FF.jpg

Het is werkelijk niet voor te stellen hoe dit is gemaakt. Zonder kunstmatig licht, zonder moderne materialen zijn hier complete tempels en kloosters in de rotswanden uitgebeiteld. Na het uitbeitelen zijn de zuilen en muren gepleisterd en beschilderd, al is hier op veel plekken door de tand des tijds niet veel meer van over. Door gebrek aan licht en verbod op flitsfotografie is het lastig om goede foto's te maken van de schilderingen. Waar er beelden zijn uitgehouwen zijn deze veelal nog intact en is er een overvloed aan boeddha's te zien. Van de zuilenrijen in één van de tempels kunnen we wel een mooi plaatje schieten, incluis de Indiase toeristen.

AD3354C72219AC68173F90DDD3ED2599.jpg

Voorlopig even voldoende kunst en cultuur. We eten de laatste avond nog een goede spicy chicken (na natuurlijk no-spicy te hebben besteld) en vertrekken met India-ree naar Bombay!

Geplaatst door robenjeroen 23:31 Gearchiveerd in India

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen