Een Travellerspoint blog

Nieuws uit Nieuw-Zeeland

all seasons in one day 21 °C
Bekijk Nieuw Zeeland & Australie op robenjeroen's reiskaart.

Nieuw Zeeland! Ruim een jaar geleden hadden we niet kunnen bevroeden dat we hier nu zouden zijn, wat een droombestemming! We verwachtten prachtige natuur, veel schapen, heerlijke sauvignon blanc en massa's kiwi's.

We komen aan in Christchurch. Van het 8-uur journaal weten we nog wel dat hier 2 jaar geleden een fikse aardbeving is geweest en dat de Kathedraal ernstig beschadigd is, maar wat we aantreffen hadden we toch zeker niet verwacht. De historische gebouwen in het centrum zijn verwoest en wat er nog van over is is niet toegankelijk en moeilijk te zien omdat het centrum nog geheel is afgesloten. Er zijn hekken geplaatst om 'the red zone' heen, wat min of meer het hele stadshart is. Hoewel restauratie en heropbouw langzaam gaat zijn er veel 'gap-fillers'; al dan niet tijdelijke invullingen van lege plots vanwaar de gebouwen reeds zijn gesloopt. Het geeft een schrijnend en tegelijkertijd mooi contrast van verwoesting en heropbouw.

BFBDEA3B2219AC6817942175BF07D973.jpg

De verwachtingen van natuur worden in ieder geval snel waarheid als we Christchurch verlaten. 'Wat is het hier mooi!' is de standaard zin geworden als we in de camper weer een stukje verder rijden. Prachtige vergezichten, groene heuvels en valleien en azuurblauwe meren, het één nog schitterender dan het andere, schieten als ansichtkaarten voorbij.

BFC006742219AC68170505A74D8DE682.jpg

Maar met zonnig weer is alles natuurlijk een stuk mooier om te aanschouwen en het weer in Nieuw Zeeland is nogal veranderlijk. We rijden naar de voet van Mount Cook, de hoogste berg van NZ met 3.754 meter. Het regent de gehele weg hierheen en als we ons kamp opslaan wordt het pas echt guur. Door enorme windstoten gaat de camper als een klepel op grootvaders staande klok heen en weer. Het dondert en het bliksemt en het regent (alleen geen meters bier). We verplaatsen ons mobiele huis naar een plekje tussen de bomen en bosjes voor wat meer beschutting wat een slok op een borrel scheelt. We nemen er zelf ook maar één voor een goede nachtrust en de volgende ochtend, na een onrustige nacht, blijkt dat de Apocalyps toch nog nét niet gekomen is. Het is wel wat opgeklaard al kunnen we Mt. Cook, het doel van deze omweg van 400 km, achter de wolken nog steeds niet zien.

BFC06B482219AC6817FC08F46F431D64.jpg

We zetten koers richting de kust en stoppen regelmatig om van het uitzicht te genieten. We komen langs Elephants Rock, wat dienst heeft gedaan als Aslan's Kamp in de film Chronicles of Narnia. Aslan is in geen velden of wegen te bekennen maar de schapen grazen er inmiddels vredig. Jeroen heeft ook wel trek en komt wat dichter bij zijn innerlijke schaap.

BFC190B72219AC6817B7561FA6E31629.jpg

Bij de zee aangekomen willen we graag pinguïns gaan spotten. De Kiwi's hebben bij Oamaru een klein reservaat opgebouwd voor de kleine blauwe pinguïn, die we na zonsondergang aan land zien spoelen, waggelen en klauteren in groepjes van ruim 20 stuks. De beestjes zijn niet groter dan een pak melk, hebben een enorme schattigheidsfactor en zijn door hun halve blindheid niet schuw van mensen. We kunnen ze dus van heel dichtbij zien. De yellow-eyed pinguïn zien we eerder die avond vanaf een platform enkele tientallen meters boven het strand. Deze pinguïn is nogal verlegen en komt niet aan wal als er mensen in het zicht zijn. Solitair komen ze het strand op en als één van de niet-vliegende vogels in ober-tenue iets te dicht bij zijn soortgenoot komt zijn we getuige van wat huiselijke onrust en wordt de achtervolging ingezet.

BFC1D1A32219AC681790A229A57F4083.jpg

De komende twee weken blijven we op het Zuider-eiland om de biologiekennis verder op te krikken!

Geplaatst door robenjeroen 19:21 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen