Een Travellerspoint blog

Op woestijn safari

sunny 20 °C
Bekijk Bolivia & Argentinie op robenjeroen's reiskaart.

Vanaf Salta hebben we een waanzinnige bustour van 7 uur over het Andesgebergte naar de Atacamawoestijn. De bus moet behoorlijk klimmen wat mooie vergezichten oplevert met kronkelweggetjes.

167911B42219AC6817303DD809503657.jpg

We passeren zoutvlaktes en meren met een verscheidenheid aan kleuren van fosforgeel tot gitzwart.

1679AF6B2219AC6817AD82C98192D9C1.jpg

En dan zijn we pas echt aangekomen in San Pedro de Atacama, een backpackermekka midden in de woestijn dat Disney-achtige vormen aan begint te nemen. De toeristenpeso is hier meer dan welkom en we worden overweldigd door een keur aan touragencies die ons overal heen willen brengen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in het sterren kijken. Door de ligging van San Pedro (de hoogte maar ook het klimaat - 360 dagen per jaar onbewolkt!) is het zuidelijke hemellichaam hier fantastisch waar te nemen. Een Canadese astronoom laat ons met zijn laserpen zien hoe 'Ranking The Stars' zonder Paul de Leeuw nou in het echt gaat, waar alle sterrenbeelden te zien zijn en hoe men hier vroeger mee navigeerde. Er staan maar liefst 10 grote telescopen op het terrein en we zien eindeloos veel sterren, het steelpannetje op z'n kop (we zitten immers onder de evenaar) maar ook de planeet Saturnus. Ze is echt waanzinnig om te zien met haar manen en ringen om haar heen.

167A269E2219AC6817FDC9AF4199899C.jpg

De woestijncultuur is in vele opzichten weer anders dan we tot nu toe gewend zijn. 's Nachts is het snijdend koud en overdag zinderend warm. Hoewel er een tekort aan water is worden de straten (tegen het stof?) gesproeid en staan de dames 's ochtends tevergeefs het stof van hun stoepje te vegen. Wij passen ons verder ook aan aan het tempo en maken fijn gebruik van de hangmat en lezen al hangend een boek.

167A94922219AC6817C9CB2D73CDF7D6.jpg

De volgende bestemming is Bolivia en we willen graag de georganiseerde toertjes ontwijken en boeken een gewone bus naar de volgende oase in de woestijn, vanwaar we de bus naar Bolivia kunnen nemen. De oase blijkt het grafdorp Calama te zijn waar alles draait om de mijnindustrie en waar de gemiddelde mijnwerker interesse voor heeft (Striptease bars, gokpaleizen, bel- en geldwissel kantoortjes en Chinese restaurants. Voor de dames van de mijnwerkers héél erg veel kappers, nagelsalons en levensverzekeringsagentschappen, want je weet maar nooit wanneer je man een foutje maakt bij het koper graven).

Het verlaten van Calama blijkt moeilijker dan gedacht. In Bolivia zijn de vrachtwagenchauffeurs het niet eens met een bepaalde belasting en hebben hun opleggers overdwars op de weg geparkeerd. De bus gaat dus niet en we regelen met de enige vier andere toeristen in de bus een 4X4 terreinwagen die ons dwars door de woestijn, de blokkade omzeilend, naar Uyuni in Bolivia kan brengen. Na 3 keer overstappen zitten we eindelijk in de Nissan Patrol en gaan we met 2 andere Jeeps in een colonne de woestijn in.

167B11402219AC6817A35588B101574D.jpg

Dit gaat goed tot middernacht, wanneer we ongeveer in Uyuni zouden moeten zijn. Echter dan blijken we verdwaald. Geen van de chauffeurs heeft nog enig idee waar we zijn en rond een uur of half 2 blijkt dat we ons eigen spoor weer tegen zijn gekomen en een rondje hebben gereden. Nog wat Boliviaans gevloek, hetzelfde Mexicaanse cassettebandje met lovesongs en een halve zak cocabladeren kauwend later zien we licht. Dit blijkt echter de blokkade te zijn en als we hier inrijden zijn we nog verder van huis. Op een één of andere manier komen we al stofhappend rond een uur of 4 's nachts toch bij het hostel aan en na een kwartier steentjes gooien tegen het ruit van de hospita kunnen we blauwbekkend (min 6) eindelijk naar bed. We can't Bolievia it; we're in Uyuni!

Geplaatst door robenjeroen 20:46 Gearchiveerd in Chili

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Lieve Rob en Jeroen, wat een avontuur! Laat mijn nichtje Joline nou een van die dames zijn uit Calama ;-) jammer ze zit nu in Nederland maar anders had ze jullie een rondje stripteasebars kunnen showen...hahah geintje...sorry Jo als je dit leest :-)) Geniet daar van Bolivia, al het moois en de fantastische reis! x Claar

door Claar

mooi man! GENIET! Waren er ook stripclubs voor jullie? LOL!

door Jeroen

Mooi avontuur..om te lezen:))
Kunnen jullie nog n paar foto's maken van de bewoners daar? Ben benieuwd hoe ze daar leven.
kus Stefanie

door stefanie

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen