Een Travellerspoint blog

Zout & Dynamiet

sunny 14 °C
Bekijk Bolivia & Argentinie op robenjeroen's reiskaart.

Na de hellerit door de woestijn zijn we aangekomen bij de Salar de Uyuni, ofwel een zoutvlakte ter grootte van de provincie Utrecht. Met hetzelfde groepje van de woestijnrit charteren we weer een 4x4 en rijden we over eindeloze kilometers zout dat overal een zeshoekige vorm aanneemt. We zijn zo blij als een kind dat we hier zijn en springen een gat in de lucht!

9CEF71F72219AC68170FA1C3D5E0C802.jpg

Buiten dat het allemaal prachtig en indrukwekkend is om te zien is het vooral het wegvallen van perspectief en de daarmee gepaarde 'trucage-fotografie' wat ons erg vermaakt.

9CEFFA262219AC6817143405E8954A4D.jpg

Vanuit Uyuni reizen we door naar Potosi, een stad die haar rijkdom heeft gevonden door de 'Cerro Rico', een berg die barstensvol zit met mineralen (met name zilver) die sinds de mid 16e eeuw wordt geëxploiteerd. Hoewel de rijkdom van de berg enorm is, is het voor de mijnwerkers hard sappelen. Voor een tientje per dag gooien ze dagelijks met 2.000 co-mijnwerkers hun leven in de waagschaal. Het is een 'job from hell'; zwaar, smerig, lichamelijk uitputtend (duw jij maar 'ns een kar vol met stenen op 4.200 meter hoogte binnenin een berg naar de uitgang) en super giftig voor je longwegen (o.a. asbest, methaangas en holtes vol met co2 waar je kanariepietje van omvalt). Van buiten ziet de berg eruit als een afgraving die enige tijd geleden gestagneerd is.

9CF050FA2219AC6817CF1B0303A538F4.jpg

De nieuwsgierigheid viert echter hoogtij over onze longwegen en we boeken een toertje met een mijnwerker met de geruststellende naam 'Choco Loco' die ons met een groepje van 6 man grofweg één kilometer de berg in begeleidt. Voordat we de mijn ingaan neemt Choco ons mee naar de mijnwerkerswinkel waar we presentjes moeten kopen voor de noeste arbeiders; vruchtensap, werkhandschoenen, cocabladeren, sigaretten, dynamiet en Boliviaanse whisky (96% drinkbare alcohol, niet bestemd voor de export). Choco praat Engels als Tony Montana uit Scarface en vol machismo worden we min of meer gecommandeerd om met 2 dopjes pure whisky onszelf moed in te drinken. We gaan eerst over een karrenspoor de mijn in en gaan dan op handen en voeten op een soort spelonkentocht door de mijn op zoek naar Choco's matties. Bij het tijgeren en klauteren glijdt er continue steengruis onder ons weg en al stof happend vragen we ons serieus af waarom we hiervoor betaald hebben. Uiteindelijk vinden we Choco's amigos en overladen we ze met onze cadeaus tijdens een rustpauze.

9CF0BF202219AC6817F08258D1D30813.jpg

Eten doe je niet in de berg; je krijgt dan toch alleen maar meer schadelijke stoffen binnen. Coca bladeren kauwen, roken en vooral drinken des te meer. Bij ieder shotje (inmiddels niet meer puur, maar aangelengd met Wicky-perziksmaak) worden er eerst 4 drankoffers gebracht door een paar druppels op de grond te morsen; 1 voor Tio (de Duivel), 1 voor Pachamama (Moedergodin), 1 voor de veiligheid van je matties en 1 voor jezelf - pas dan mag je je afgeknipte flessenhalsbekertje adje trekken. Rob maakt na 2 adjes (want op één been kan je niet lopen en oneven getallen brengen ongeluk) in z'n beste Spaans nog de kardinale fout om een Boliviaan een Chileen te noemen en krijgt direct een straf-adje.

9CF131A72219AC68179A11D1E63767C0.jpg

Om het geheel feestelijk af te sluiten kneedt Choco van 2 dynamietstaven nog een fijne knaller en voelen we een paar minuten de grond en onze trommelvliezen tegelijkertijd trillen.

We zijn blij dat we weer daglicht zien en gaan nu kijken hoe we naar de stad Sucre kunnen komen, het land staat weer vol met wegblokkades!

Geplaatst door robenjeroen 11:26 Gearchiveerd in Bolivia

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Maak muziek en lach, (of: lol...)
Zorgen voor een and're dag, (of: stop een freggle in je...)
Zingen doen we vlot,
In de Freggelgrot!
x Claar

door Claar

echt gaaf die foto zonder fotoshop echt te gek

groetjes loes

door loes

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Inloggen